Terug naar de homepage
Welkom bezoeker
   
Log in voor de ledensectie Stuur een bericht naar het bestuur van Diving Zaventem
Ga terug naar de hoofdpagina

't Plonske 

Inhoudstafel
Vorige | Inhoud | Volgende

DZ bezoekt Eenheid voor Hyperbare Geneeskunde UZA - 02 maart 2004

Met een redelijk grote delegatie van onze club komen we aan in het UZ te Antwerpen.
Ook onze vrienden van Aalst zijn daar. Sommigen van de club van Aalst beginnen we eigenlijk al goed te kennen.

Michel, collega van �Jurgen van Katrijn�, staat ons al op te wachten.
We hebben een beetje pech want de caisson moet straks gebruikt worden voor een spoedgeval. Twee kinderen hebben een CO- intoxicatie opgelopen en moeten straks een behandeling met zuurstof onder druk ondergaan ...... zij mogen hun eerste duik maken, zij het onder nare omstandigheden.Om iedereen toch de kans te geven een �droog duikske� te wagen wordt er beslist om te �dalen� tot slechts -15 meter.
De eerste groep bestaat eigelijk bijna helemaal uit �bleukes�. Via de raampjes langs de zijkant en de camera�s in de controlekamer kunnen we perfect volgen wat er allemaal wordt gezegd en �gejestikuleerd�. Sommigen zien er toch niet al te gerust uit, maar na een tijdje wordt het stil en is iedereen zich aan het concentreren op de valsalvabeweging.
Op -15 meter blijven ze een beetje hangen en na een goed half uurtje komen ze � een ervaring rijker � weer naar buiten.

Nadat de tweede groep hetzelfde lot heeft ondergaan, volgen we Michel naar een leslokaal in de catacomben van het UZ van Antwerpen.
Na een korte inleiding over wat er allemaal kan behandeld worden met O2 onder druk, worden we geconfronteerd met verschillende �weetjes� :
- in het jaar 2002 werden er 50 duikers behandeld in de caisson van het UZ in Antwerpen. Dit betekent eigenlijk zowat één duiker per weekeinde !
- de meeste duikers die er behandeld werden hebben �miserie� gehad in Zeeland
- 75 % van de deco-ongevallen zijn D2,D3 of D4 brevetten.
- .....
Er worden ook enkele duikprofielen besproken aan de hand van een uitprint van de duikcomputer; en we krijgen meermaals de raad dat het beter is om, als er maar de minste twijfel is, zuurstof toe te dienen en te drinken (geen pint, maar water). We weten nu ook waarom we altijd moeten plassen onder water .....

Na de presentatie worden er nog enkele vragen gesteld en dan is het tijd om terug richting Zaventem te rijden. Enkele moedigen gaan nog een pint drinken in Mechelen en rond middernacht wordt de uitstap afgesloten.
Jammer dat de presentatie niet werd gegeven door Jurgen, maar ze was al bij al toch wel interessant.

Uw reporter te velde (Kaai )