Terug naar de homepage
Welkom bezoeker
   
Log in voor de ledensectie Stuur een bericht naar het bestuur van Diving Zaventem
Ga terug naar de hoofdpagina

't Plonske 

Inhoudstafel
Vorige | Inhoud | Volgende

Oproep van de huurders van de mosselpercelen aan de Zeelandbrug

(mogelijk gevaarlijke duiksituaties op de locatie Zeelandbrug.)


De duiklocatie zeelandbrug is gelegen midden op de mosselpercelen OSWD 4 en OSWD 5,
Wij zijn de huurders van die percelen en bezaaien die percelen met jonge mosselen om ze dan in de maanden juli en augustus op te vissen en ze naar de veiling te Yerseke te brengen. (Deze percelen zijn al meer dan 70 jaar in ons bezit)
Het komt regelmatig voor dat we daar onze visserij hebben en er duikers zijn die meer dan 50 meter van de duiklocatie wegzwemmen.
Als we daar aan het werk zijn dmv de mosselkotter ZZ 6 en met 4 stalen mosselkorren de mosselen opvissen, is het levensgevaarlijk voor de duikers die te ver van de "corridor" zijn gezwommen.
Het is al meerdere malen voorgekomen dat de duikers vlak bij het schip boven kwamen. We moeten er niet aan denken dat ze in de schroef terecht komen of in aanraking met de visdraden en of mosselkorren.
Momenteel is alleen het perceel gelegen aan de westkant van de brug bezaaid met mosselen en met de ebstroom is het dus goed uitkijken voor de duikers. Er staat bij pijler 2 aanzienlijk meer stroom dan bij pijler 1.
We zouden het liefst zien dat er tijdens de visserij niet wordt gedoken en dat men dan een andere locatie opzoekt. We vissen daar niet elke dag en ook de vrijdag, zaterdag en zondag zijn sowieso "vrije"dagen en kan er naar hartelust worden gedoken.
Of men duikt niet verder dan pijler 1, daar staat veel minder ebstroom en is de kans op ongelukken natuurlijk veel kleiner.
Ik heb vorig jaar al met diverse instanties gesproken over deze situatie en wat meer voorlichting is denk ik van groot belang. Zelf heb ik ook een waarschuwingsbord gemaakt en op het duikbord op de locatie Zeelanbrug geschroefd. De overheidsinstanties vertikken het om daar zelf een bord te plaatsen met informatie over hoe om te gaan als we daar aan het mosselvissen zijn.

Waar het simpel gezegd om gaat: dat men weet dat deze locatie behalve een mooie duikstek ook een mosselperceel is.
Prioriteit is de veiligheid van de "nietswetende" duiker. Immers is het zo dat de duikers, die wel weten dat het een mosselperceel is, wel degelijk rekening houden met de situatie op dat moment.
Ik wil nogmaals benadrukken dat we daar op vrijdag, zaterdag en zondag nooit komen. In ieder geval niet in de nabijheid van de duiklocatie. We vissen en zaaien daar mossels op de maandag t/m donderdag en 3 of 4 keer per jaar komen we daar op andere dagen met "gasten'om dmv een proefsleepje te laten zien hoe ea te werk gaat. Maar dat is geen bedreigende visserij op ons EIGEN perceel.

Dan is het ook zo dat we de echte visserij een 10 tal keren per jaar doen, dus 10 dagen en nog niet eens 10 weken. Het is alleen altijd moeilijk in te schatten wanneer we daar gaan vissen. Dat heeft te maken met de veilingprijzen die de ene dag hoog kunnen zijn en de dag daarna weer lager enz.
Met de kentering en met opkomend water zal het ook zo zijn dat we met de kotter op soms minder dan 10 meter bij pijler 1 zullen komen!!

Ik probeer wel d.m.v. een A4 mededeling de mensen daar ter plaatse op de hoogte te brengen van onze visactiviteiten.
Ondertussen hebben we met zowel de politie te water, de N.O.B. en nog meer betrokkenen, uitgebreid gesproken over de situatie bij de Zeelandbrug en er zal hierover meer informatie worden verspreid.

Wij als mosselkwekers van de ZZ 6 stellen uw betrokkenheid zeer op prijs.

Met vriendelijke groeten, Evert van de Zande en Patrik Kouijzer, mosselkwekers en huurders van oa de mosselpercelen gelegen oost en west en onder de zeelandbrug."