Terug naar de homepage
Welkom bezoeker
   
Log in voor de ledensectie Stuur een bericht naar het bestuur van Diving Zaventem
Ga terug naar de hoofdpagina

't Plonske 

Inhoudstafel
Vorige | Inhoud | Volgende

DUIK DE FILIPPIJNEN

We vertrekken op zaterdag 26 november om 6u�s morgens in de kou en de sneeuw naar Schiphol.Na een tussenstop in Hong Kong, genieten we 36 uren later van een lekkere cocktail met gegrilde scampi�s op het dakterras van ons hotel in Cebu City. Het is ± 25° C warm maar al 20u30 en te laat om ons nog naar Malapascua Island te brengen.
De volgende morgen vertrekken we voor een 3-uren durende rit door het gevarieerde landschap: suikerrietplantages, palm- of bananenbomen en hier en daar enkele rijstveldjes, wisselen elkaar af. Dit is het land van de jeepneys, blinkende bolides met zo veel mogelijk lichten en claxons. Iedereen toetert er dan ook lustig op los en lapt alle regels aan zijn laars waardoor een rit langs Filippijnse wegen meer dan avontuurlijk is! Langs de kant staan overal winkeltjes en kraampjes, mensen wassen er hun haar of hun klederen aan de openbare kraantjes en kinderen wuiven ons lachend toe.In het dorpje Maya, stappen we over op een boot die ons eindelijk ter bestemming brengt, een piepklein eilandje van 1,5 km lang op 2 km breed.De plaatselijke bevolking is supervriendelijk. Tegenover het vakantieresort waar we logeren, is een drijvende bar geïnstalleerd in het midden van de zee waar we ons de eerste avond rijkelijk te goed doen aan heerlijke cocktails terwijl we naar de prachtige zonsondergang kijken.Wij zijn met zijn allen (Hans, Karla, Guy en ikzelf) dan ook tamelijk goed �getappiseerd� als we in ons bed kruipen. Wanneer de volgende ochtend de wekker afloopt om 5u !!(ja, je leest het goed), �pikt� het wel effkes om op te staan. Indien je echter de typische voshaai wil zien, een unieke soort met een zeer lange staart, is het hier de gewoonte op vroeg uit de veren te komen.We hebben het er tweemaal voor over om op dit onmenselijk vroege uur uit onzen tram te stappen - zot zijn doet geen zeer zeggen ze - maar HELAAS zonder succes !
Het is weer eens iets anders - en best wel spannend - om drie kwartier plat op uwen buik op de bodem te liggen, rondkijkend en wachtend op een Tresher Shark (zo noemt men ze hier) die plotseling uit de diepte kan opdoemen. Wanneer we echter zonder resultaat opnieuw op de boot te klimmen en te horen krijgen, dat een Zwitsers koppel hét geluk heeft gehad om een 3-tal voshaaien op minder dan een halve meter rond hen te zien cirkelen, vloeken we wel even.
Maar sportief als we zijn, gunnen we het hen natuurlijk van harte en besluiten gewoon dat we nu zeker een reden hebben om nog eens terug te komen naar dit paradijselijk eilandje.Zoals gezegd laten we het zeker niet aan ons hart komen. Eenmaal terug aan land, wachten de plaatselijke �schonen� ons op voor een zalige massage in een ligzetel op het strand. Dat is pas GENIETEN !!

Na 3 dagen vertrekken we naar Moalboal op Cebu, één van de ± 7.000 eilanden van de Filippijnen.Deze plek is bekend voor de kleinere vissoorten die je hier overvloedig aantreft, onder andere rond het piepkleine eilandje Pescador, een magnifieke duikplaats waar je jezelf in een aquarium waant.

De koraaltuinen zijn veruit de mooiste die ik tot nu toe al ontdekt heb, je ziet ze dan ook in allerlei mogelijke vormen. De grappigste vind ik persoonlijk het �middelvingerkoraal�, een alleenstaande lichtgrijze smalle buis, die de voorbij zwemmende duiker parmantig uitdaagt net zoals wanneer iemand je zijn uitgestoken middelvinger zou tonen.
Verder vind je hier een ongelofelijk aanbod aan gorgonen, zachte én harde koralen waarvan de kleuren variëren van geel, oker, roze, rood, lilablauw, donkerpaars tot pikzwart. Er groeien hier zelfs mosgroene algen met piepkleine gele bloemetjes.
Volgens Chris, de sympathieke Belgische uitbater van het vakantieresort Whispering Palms , vind je hier ook wel grotere specimen terug. Een week voor onze aankomst heeft hij nog een walvishaai opgemerkt !! Mijn ogen beginnen te schitteren, want dit is mijn persoonlijke favoriet op nummer 1 qua te beleven duikervaring, maar besluit om �er mijn bonen maar liever niet op te week te leggen�. En inderdaad de ontmoeting met de grootste vis te wereld zal voor een andere vakantie zijn�
Ook weer een reden om ooit nog eens naar deze fantastische plek - die ik bij deze zéér warm kan aanbevelen aan iedereen - terug te keren !
Wil je graag al een voorproefje, surf dan even naar de site van Chris

Groetjes
Chantal


www.sea-explorers.com/

www.duikdefilipijnen.be/

(OW-foto's geleend van www.ckplaneta.cz/galerie/index_galfilip.html)